greenway-начало
 
Управление на стреса

article thumbnailСтресът е свързан едновременно с външни и вътрешни фактори. Външните фактори включват нашата физическа среда, работата, взаимоотношенията с околните, нашия дом, както и всички ситуации и предизвикателства, пред които се изправяме през деня. Вътрешните фактори се определят от нашата способност да се справяме с влиянието на външните въздействия. Такива вътрешни фактори са нашето общо физическо и емоционално състояние, хранителен статус, времето което отделяме за сън и почивка.

Какви са симптомите на стреса? Силният стрес може да се прояви в различни емоционални, поведенчески и физически симптоми, които варират значително за всеки отделен индивид. Общите физически симптоми често докладвани от хора, подложени на силен стрес включват умора, нарушения на съня, напрежение в мускулите, главоболие, стомашно-чревни разстройства и др. Емоционални и поведенчески симптоми, които могат да съпътстват високите нива на стрес включват нервност, тревожност, промени в навиците на хранене, загуба на ентусиазъм и енергия, както и промени в настроението. Разбира се, нито един от тези признаци не е сигурен показател, че е налице повишено ниво на стрес, тъй като всеки един от тях може да бъде предизвикан и от други медицински или психологически фактори. Също така е известно, че хората под стрес имат по-голяма склонност към нездравословно поведение като злоупотреба с алкохол и наркотици, пушене на цигари, както и нерационално хранене. Това нездравословно поведение може допълнително да  увеличи тежестта на симптомите.

Какви са последиците от стреса в медицински и психологически аспект? Перманентният интензивен стрес оказва трайни последствия върху нашето физическо и психическо здраве. Съществуват доказателства, че високото ниво на стрес има силно отрицателно въздействие върху имунната система и създава предпоставки за развитие на различни заболявания. Това е така защото стресогенните ситуации с голяма продължителност засягат хормоните в човешкото тяло, което на свой ред пряко влияе на имунната система. Сред патологичните последици на стреса са депресията, високото кръвно налягане, сърдечните заболявания, както и някои видове пристрастявания. Стресът има негативно влияние и при мигрена, астма, както и по отношение на колебанията на кръвната захар при диабетици. Хората подложени на силен стрес са по-склонни да развият настинки и инфекциозни заболявания.

Кой е най-уязвим от стресовите фактори? Стресът идва в различни форми и засяга хора от всички възрасти и всички слоеве на обществото. Степента на стрес в живота ни силно зависи от индивидуални фактори като нашето физическо здраве, качеството на нашите междуличностни взаимоотношения, броят на ангажиментите и отговорностите ни, очакванията ни, подкрепата която  получаваме от другите, както и на промените или травматичните събития, които наскоро са настъпили в живота ни. Някои общи изводи, обаче, могат да бъдат направени. Хората с адекватна социална подкрепа са изложени на по-слаб стрес. Хората, които се хранят лошо, които не отделят достатъчно време за сън и почивка или които са физически неразположени също имат намалена способност да преодоляват стреса. Някои стресови фактори са конкретно свързани с определени възрастови групи или етапи от живота ни и като цяло се проявяват в “преходни” периоди.

Стресът не винаги е синоним за бедствие. Екстремни преживявания, които предизвикват страх и тревожност за някои,  могат да се окажат изключително удоволствие за други. Повишаването на стреса покачва производителността в работата ни, но до определена точка, след която нещата започват бързо да се влошават. Това ниво се различава за всеки един от нас. Ние всички трябва да намерим най-подходящото ниво на стрес, което позволява възходящо развитие. Можем да се научим да използваме и трансформираме стреса, така че да ни направи по – продуктивни, като същевременно не му позволяваме да оказва разрушително въздействие върху нас.

Как можем да управляваме стреса? Природата ни е предоставила чудесни механизми за това. Разглеждайки естеството на стреса, причините, които го пораждат и неговите отрицателни ефекти, могат да бъдат формулирани няколко основни стратегии за справяне с него.

Първата стъпка за управление на стреса са физическите упражнения. При съвременните условия, сред основните стресови фактори е заседналия начин на живот. Проучвания са установили, че редовните физически упражнения имат свойството на мощен антидепресант, облекчават чувството за тревожност и подобряват съня. Ежедневна разходка в продължение на тридесет минути също има благоприятно въздействие върху жизнения тонус и подпомага преодоляването на стресовите фактори.

От векове в източните религиозни традиции е известна ползата от медитацията и други техники за релаксация. Съвременната медицина и психология преоткриват тези способи и потвърждават тяхната ефективност. Разработват се лесни и кратки като времетраене техники, които могат да имат трайни благоприятни ефекти върху здравето. Твърди се, че лица напреднали в техниките за медитация могат успешно да регулират своето кръвно налягане и сърдечен ритъм.

Пълното въздържане от употреба на наркотични вещества и ограничаване консумацията на алкохол са важни условия за успешното управление на стреса. Известно е, че опитите с наркотици и алкохол да се преодоляват стресовите симптоми, често влошават състоянието на лицето и му пречат да се изправи директно срещу проблемите, пораждащи стреса.

Известно е, че непрекъснатият (хроничен) стрес е много вреден, поради което е важно да се вземат мерки за увеличаване на времето за почивка и намаляване на натиска. Осигурете на организма необходимите 8 часа за сън. Използвайте обедната си почивка за да се откъснете от работната среда. През почивните дни се отпуснете. Не натоварвайте графика си в понеделник с много ангажименти.

Стремете се към създаване на  предвидимост в работата и личния живот. Неочакваните събития в живота ни не могат де се предотвратят, но въпреки това, можем да изградим подходяща рамка, която да ни осигури възможности за реакция при напрегнати ситуации. С положителна нагласа можем да трансформираме стреса в градивна сила. Важно условие е  да фокусирате вниманието си върху конкретната и належаща за изпълнение задача. Не опитвайте да решите всички проблеми едновременно. Не мислете за целия обем работа, която Ви предстои за определен период от време. Подобни мисли силно натоварват психиката и значително увеличават стреса. Напишете си график за деня и се уверете, че приоритетната Ви задача е на челно място в него.

Друг важен фактор за справяне със стреса е здравословното хранене. Диетолозите препоръчват диети богати на цели зърна, плодове и зеленчуци, храни с ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол, сол и рафинирана захар. Умерената употреба на кофеин обикновено не е сред основните стресови фактори, но комбинацията между високи нива на стрес и прекомерната консумация на кафе може да доведе до опасно повишаване на кръвното налягане и да засили чувството за физически дискомфорт.

Намерете време за забавления всеки ден. Любимата игра може да отклони вниманието Ви от проблемите на ежедневието. Възбудата от играта стимулира ума и подновява жизнените сили. Четенето на книги също намалява стреса, особено ако съдържанието им представлява за Вас силен интерес. Установен е и благоприятния ефект на релаксиращата музика.

greenway-bg

При използване на тази статия, линк към greenway-bg.com  е задължителен.

 

добави коментар

Защитен код
обнови

   © 2008-2020 greenway-bg.com
Приятели:   aroma-drops.com