greenway-начало
 
Стресът и витамините

article thumbnail Връзката между способността ни да преодоляваме ежедневния стрес и количеството витамини и минерали, което употребяваме е широко известна. Някои витамини и минерали са особено ценни в борбата срещу стреса. Те оказват благоприятно влияние на метаболизма и нивата на хормони в тялото. Чрез стабилизиране на тези два фактора, ние си осигуряваме механизми за справяне със стреса и чувството на тревожност. Повечето от необходимите витамини могат да бъдат набавени чрез дневното меню, ако се храним здравословно и балансирано. Изключение правят витамин D и витамин К, които се произвеждат чрез вътрешни процеси.

Ако смятате, че за преодоляването на стреса е необходимо да добавите витамини към диетата си, предварително се консултирайте със специалист. В общия случай, се препоръчват комплекси от мултивитамини.

Витамин Б комплекс – има много важно значение за справяне със стреса. Влияе благоприятно на нервната система и метаболизма. Необходим е за образуването на ценни аминокиселини, които имат съществена роля за регулиране нивото на стреса.  Витамините от група Б участват и в процеса на синтез на невротрансмитерите серотонин и допамин. Тези вещества повишават настроението, създават чувство за удовлетворение и по този начин пряко подпомагат преодоляването на стреса. Витамините от група Б се съдържат в зърнени храни, бирена мая, ядки, месо, яйца и мляко.

Витамин А – антиоксидант, съдържа се в рибеното масло, черния дроб, яйцата, млякото. Под формата на провитамин (каротин) в морковите, червените чушки, доматите, спанака, кайсиите и др.

Витамин C – силен антиоксидант, способства създаването и поддържането на хормони, имащи важна роля при преодоляването на стреса. Витамин С може да се намери в повечето пресни плодове и зеленчуци. Храните, съдържащи витамин С, трябва да се консумират сурови за да се използват максимално техните положителни ефекти.

Витамин E – има участие в дейността на жлезите с вътрешна секреция и осигурява нормалното функциониране на нервната система. Съдържа се в зелените зеленчуци, растителни масла, яйца и мляко.

greenway-bg

При използване на тази статия, линк към greenway-bg.com е задължителен.

Подобни статии:

Управление на стреса

Да преодолеем депресията

 

добави коментар

Защитен код
обнови

   © 2008-2020 greenway-bg.com
Приятели:   aroma-drops.com