greenway-начало
 
Предимствата на Ароматерапията

aromatherapyАроматерапията е древен способ за лечение, релаксация и тонизиране на тялото и душата, чрез употребата на различни аромати. Днес ароматерапията е допълнително средство за преодоляване на много заболявания. Използват се етерични масла, които се извличат от различни части на растенията - листа, корени, цветове, ядки и кора. При придобиването им етеричните масла са силно концентрирани, поради което не могат да се използват в чист вид. Те се разреждат в подходящи субстанции до достигане на необходимата концентрация. Етеричните масла намират много приложения, включително в производството на различни фармацевтични продукти, където се използва предимно тяхното противовъзпалително действие. В ароматерапията, маслата се използват по различен начин за да се предизвика желания ефект:

-абсорбция през кожата, чрез масажи или вани;

-абсорбция чрез дихателната лигавица;

-перорално – този способ се използва след консултация с лекар и след като сте се убедили в качеството на продуктите.

В зависимост от вида на използваното етерично масло съществуват много терапевтични ефекти:

-облекчаване на болки – етеричните масла от мента, камфор, лайка, лимонова трева и лавандула  оказват влияние върху рецепторите за болка. Най-добрият начин за използването им е под формата на масажни масла и лосиони. При наличие на оток е подходящо използването на масла от хвойна и роза. При главоболие се препоръчват лавандула, мента, босилек и лимонова трева.

-лечение на бактериални инфекции – етеричните масла от канела, чесън, мащерка, чаено дърво, лимонова трева и лавандула имат силни антибактериални свойства. Те могат да се прилагат на кожата или чрез вдишване.

-лечение на вирусни инфекции – някои етерични масла имат антивирусно действие: черен пипер, чесън, канела, смирна и риган. Те се използват и във фармацевтичното производство за лекарства срещу вирусни инфекции.

-нормализиране на съня – етеричните масла,подпомагащи здравия сън, включват мандарина, портокалов цвят, градински чай, мента, лайка и сандалово дърво. Те дават добри резултати, когато се използват във ваната или директно върху кожата чрез масажни масла и лосиони.

-облекчаване на стреса – за тази цел се използват масла от лавандула, мента, риган, роза и лайка.

-преодоляване на депресията - етеричните масла от кардамон, карамфил и портокал имат свойства на меки антидепресанти. Те са подходящи за терапия на леки форми на депресия.

-лечение на високо кръвно налягане – етеричните масла от мандарина, портокал, иланг-иланг и здравец са известни с това, че леко понижават кръвното налягане. Маслата не могат да заместят лекарствените средства, но представляват много добро допълнение към вече предписаните медикаменти.

-облекчаване на кожни раздразнения – при суха и чувствителна кожа, както и при сърбеж се използва етерично масло от жасмин.

При използването на етеричните масла е необходимо да се вземат някои предпазни мерки:

-да не се прилагат върху открити рани;

-преди използването на маслата, трябва да сте добре запознати с техните качества;

-започнете с малки дози за да се убедите, че маслата не предизвикват алергични реакции.

greenway-bg

 

добави коментар

Защитен код
обнови

   © 2008-2020 greenway-bg.com
Приятели:   aroma-drops.com