greenway-начало
 
Откажете цигарите

Десет хиляди души по целия свят ежедневно успяват. Вие можете да бъдете един от тях.

Вредите от тютюнопушенето:

no smokingВ тютюна има хиляди потенциално опасни вещества и съединения, но неговото въздействие върху организма се дължи най-вече на никотина. Този алкалоид повишава кръвното налягане и ускорява пулса, стимулира метаболизма, води до свиване на кръвоносните съдове и намаляване на притока на кислород към тъканите и главния мозък, причинява мускулно напрежение, понижава имунитета. Списъкът може да продължи.
Според последните проучвания цигарите са фактор при 17% от всички смъртните случаи.
Ето някои от най-често срещаните заболявания причинени от тютюнопушенето:
-Осемдесет и пет процента от случаите на рак на белия дроб са свързани с пушенето. Същевременно сравнително малко хора са информирани, че употребата на тютюн е рисков фактор и за много други ракови заболявания, засягащи гърлото, езика, ларинкса, хранопровода, стомаха, дебелото черво, пикочния мехур и др.
-Цигарите са основна причина и за развитието на хронична обструктивна белодробна болест. По данни на Световната здравна организация, приблизително 10% от населението на планетата страда от това заболяване, като всяка година се регистрират близо 3 милиона смъртни случаи.
Пушенето е основен фактор и при други белодробни болести като пневмония,  емфизем и хроничен бронхит.
-Поради влиянието, което пушенето оказва върху кръвоносната система, при пушачите риска от инфаркт и инсулт е много по-голям. Стесняването на кръвоносните съдове води и до други заболявания, включително импотентност.
Като пряка последица от тютюнопушенето се увеличава риска от заболявания като дегенерация на макулата, катаракта, язва на стомаха и псориазис.
В допълнение към всичко това, пушачите получават и преждевременни бръчки по кожата, лош дъх, проблеми със зъбите, лошо миришещи дрехи и коса, жълти нокти.
Редица изследвания през последните години доказват вредното въздействие и на т.нар. пасивно пушене. То причинява хиляди смъртни случаи всяка година от рак на белите дробове и сърдечно заболяване при здрави непушачи. При деца изложени на вторичен цигарен дим значително се повишава риска от болести на дихателната система, настинки и ушни инфекции. Установено е, че пушенето по време на бременност може да доведе до раждане на бебета с ниско тегло, както и до  развитие на астма в детска възраст.
Вредните последици от пушенето имат и своето финансово измерение. Пушачите не само имат високи разходи за цигари, но и харчат повече за медицински услуги и медикаменти.
В днешно време пушенето става все по-неприемливо в социален план. Пушачите са принудени да търпят сериозни ограничения на обществени места.

Ползите от отказването:

При спиране на тютюнопушенето лечебния процес започва веднага. Ето някои от положителните промени, свързани с Вашето здраве, които ще настъпят във времето, след последната цигара:
•след 20 минути – сърдечният ритъм и артериалното налягане се нормализират.
•след 12 часа - нивото на въглероден оксид в кръвта спада до нормалното.
•след 2 седмици до 3 месеца – подобрява се функционирането на белите дробове и се повишават двигателните способности.
•след 1 до 9 месеца – намалява кашлицата, възстановява се нормалната функция на белите дробове.
•след 1 година - рискът от развитие на коронарна болест на сърцето е наполовина от този при пушачите.
•след 5 години – рискът от инфаркт и инсулт се намалява до този при непушачите.
•след 10 години – вероятността за развитие на рак на белия дроб намалява наполовина. Същото се отнася за заболявания като рак на устата, гърлото, хранопровода и пикочния мехур.
•след 15 години - рискът от развитие на коронарна болест на сърцето е същия като при непушач.
Хората отказали цигарите, имат по-силен имунитет и страдат по-рядко от настинка, грип, бронхит и пневмония.
Освен преките ползи за здравето настъпват и други положителни промени, които повишават качеството на живот: възстановяване на обонянието и чувствителността на вкусовите рецептори, свеж дъх и спиране на оцветяването на зъбите, изчезват лошата миризма от дрехите и косата и оцветяването по пръстите на ръцете и ноктите, разходите намаляват значително, срещате обществено одобрение.
Не подценявайте и значението на положителния пример, който можете да дадете на своите близки и най-вече на децата.

Пристрастяването:

Непрекъснато ни информират колко е вредно пушенето и въпреки това много хора продължават да пушат. Защо е толкова трудно да се откажат цигарите? Отговорът се крие в пристрастяването към никотина. Пушачите бързо стават физически и емоционално зависими. След известно време се развива и толерантност на организма към никотина. Това означава, че  с течение на времето е необходимо броя на изпушените цигари да се увеличава, за да бъде изпитвано измамното усещане за удовлетворение и релаксация.
Именно пристрастяването към никотина и психологическата зависимост от ритуала на пушенето са факторите, които затрудняват много хора при опитите им да откажат тютюна. Осъзнаването на тази зависимост и необходимостта от нейното премахване е една от най-важните стъпки към спирането на цигарите.

Вземане на решение:

След като сте осъзнали вредите от тютюнопушенето, ползите от отказването и съществуването на зависимост от никотина, Вие сте готови да вземете решение. Няма значение на колко години сте и колко дълго сте пушили. Трябва да вярвате в себе си и да знаете, че е възможно да откажете цигарите. Помислете за всички хора, които са го направили успешно и последвайте техния пример.
Не допускайте да бъдете демотивирани от разсъждения като тези:
-Моментът не е подходящ, ще отложа за по-късно.
-Ще ги откажа, но само да намалее стреса в работата.
-Това е единствения ми порок.
-Пушенето не е чак толкова вредно.
-Дядо ми пушеше непрекъснато, а доживя до 90 години.
-Има и други вредни неща.
-Човек все от нещо трябва да умре.
-Животът ми няма да е забавен без цигарите и т.н.
Избягвайте подобни оправдания и заблуди, защото те  непрекъснато ще Ви връщат към пушенето.

Планиране и подготовка:

planningСлед като вече е взето решението за спиране на цигарите е необходимо да бъде определена и конкретна дата. Желателно е избраният ден да е почивен, без предполагаеми стресови ситуации и очаквани празненства. Маркирайте датата в календара и мислете за нея, като за едно ново начало. Запишете си всички причини, които Ви мотивират за спирането на цигарите. Впоследствие тези записки могат да Ви помогнат за поддържане на мотивацията. Изхвърлете всички цигари и пепелници от своя дом, автомобил и работно място. Проведете консултация с Вашия личен лекар, особено ако имате някакви здравословни проблеми, обезпокоени сте от вероятността за покачване на теглото, предвиждате използването на медикаменти или никотино-заместваща терапия. Споделете намерението за спиране на цигарите със семейството и приятелите си. Потърсете тяхната подкрепа и ги помолете да бъдат толерантни към Вас в процеса на отказване.
Ако имате предходни неуспешни опити, помислете какво Ви е попречило и как този път да го избегнете.
Вземете решение дали да намалявате постепенно броя на изпушените цигари или да спрете отведнъж. Според проведените анкети, вторият подход е по-успешен. Ако мислите, че в първите дни ще Ви бъдат необходими средства за отвличане на вниманието, набавете нужното количество дъвки и ментови бонбони.

Денят на спирането:

От момента, в който загасите последната цигара, трябва да се стремите да поддържате увереност и положителна нагласа. Запомнете, че няма такова нещо като “само една цигара” или “само едно дръпване”. Такива компромиси ще Ви върнат бързо към вредния навик.

Помощни средства:

gumОсновен способ за подпомагане процеса на отказване е никотино-заместващата терапия. Тя може да се осъществи чрез различни средства като никотинови дъвки, лепенки, спрей за нос, инхалатор, таблети и др. На организма се доставят намаляващи дози никотин (без другите вредни съставки на тютюневия дим) или вещества с действие подобно на никотина. По този начин се избягва дискомфорта  от евентуални абстинентни симптоми. Такива симптоми могат да се появят няколко часа  след последната цигара при хора, които са пушили системно големи количества тютюн. Обикновено са най-силни между втория и третия ден от отказването, като впоследствие постепенно отшумяват. Най-често се изразяват в замайване (продължава 1 до 2 дни след спирането), главоболие, умора, липса на концентрация, нарушения на съня, тревожност, раздразнителност, повишен апетит, запек и газове, кашлица, сухота в устата, болки в гърлото, стягане в гърдите.
Необходимо е избора и прилагането на никотино-заместващата терапия да бъдат осъществени под лекарско наблюдение, за да бъде определено най-подходящото средство и да се контролира появата и развитието на евентуални здравословни проблеми или странични ефекти. Трябва да се има предвид, че повечето форми на никотино-заместваща терапия могат да бъдат използвани в ограничен период от време. Този способ е най-ефективен, когато е комбиниран с усилия за премахване и на психологическата зависимост от цигарите.
В много медицински центрове се прилага и акупунктура като терапия за подпомагане процеса на спиране на тютюнопушенето.
Като помощни средства в аптеките се предлагат и някои хомеопатични и билкови продукти. Доказан ефект имат продуктите, съдържащи жълт кантарион. Тази билка е натурален антидепресант и със способността си да повишава настроението, действително може да бъде полезна в първите дни след спирането.

След последната цигара:

freeЕжедневно много хора успяват да прекратят пушенето, но скоро след това по една или друга причина се връщат към навика. Трудностите настъпват седмица, месец или година след последната цигара, когато мотивацията е спаднала, а желанието да запалите не. По тази причина, за постигане на траен резултат са необходими промени в начина на живот – повече движение; здравословно хранене; повишаване темпото на работа; хоби, което разсейва скуката и т.н.
Единственият сигурен начин да си непушач е да мислиш и да се чувстваш като такъв. Скоро след отказването, самочувствието Ви ще се повиши значително. Поддържайте обща позитивна нагласа и мислете за неща различни от цигарите.
След спирането, има значителен прилив на енергия. Всички видове физическа активност и продължителните разходки на открито помагат, както за справяне с напрежението в първите дни, така и за контрол на теглото. Сега разполагате с повече свободно време-използвайте го за почивка и любими занимания. Направете си подарък с парите, които спестявате от отпадането на разходите за цигари.
Покачването на теглото е сред честите поводи за връщане към навика. Дори да напълнеете с 1-2 килограма, това е приемлива цена за освобождаването от хилядите вредни вещества, съдържащи се в цигарите.  Успешната формула включва повече плодове и зеленчуци, сокове, зелен чай, мед и витамин C …….. и по–малко алкохол.
Избягвайте рисковите ситуации. Това са онези  критични моменти, които пречупват психиката, като ти припомнят миналото на пушач и водят до изключително силни импулси да запалиш. Важно е да знаете кои са ситуациите, които стимулират желанието за цигара и да коригирате ежедневното си поведение, така че да ги избягвате. При “специални” поводи и в приятелска компания, в която има пушачи е необходима предварителна психическа нагласа за преодоляване на изкушението.
Ако направите грешна стъпка не се отчайвайте. Малко хора успяват от първия опит. Важното е да се учите от грешките си. Премислете внимателно нещата и си припомнете причините да спрете. Следващият път ще успеете.

При използване на тази статия, линк към greenway-bg.com е задължителен.  

greenway-bg

 

добави коментар

Защитен код
обнови

   © 2008-2020 greenway-bg.com
Приятели:   aroma-drops.com