greenway-начало
 
Лечебната сила на пчелния мед

article thumbnailПчелният мед се използва в продължение на векове от различни култури като хранителен продукт и лечебно средство. Съдържа множество ценни хранителни вещества, повишава жизнения тонус, укрепва организма и стимулира неговите съпротивителни сили. Усвоява се пълноценно, като 1 килограм мед доставя 3500 калории. Особено полезен е за възрастни хора, деца и след продължително боледуване.

Състав: въглехидрати – приблизително 80% от общия състав, предимно глюкоза и фруктоза; органични киселини; аминокиселини; витамини - В1, В2, В3, В6, K, C и E; минерали - калий, калций, желязо, натрий, цинк, фосфор, манган, магнезии; ензими; фитонутриенти; хормони; ферменти; протеини и др.

Медът притежава много лечебни свойства:

-Съдържа полифеноли, които са мощни антиоксиданти и подпомагат дейността на имунната система.

-Има силно антимикробно действие, което определя приложението му при лечение на рани. Голямото количество въглехидрати поглъща влагата от раната и по този начин лишава бактериите от благоприятна среда за развитие. Две други съставки допълнително благоприятстват лечението – водороден прекис, който унищожава вредните микроорганизми и флавоноиди, които стимулират клетъчната регенерация и намаляват белезите.

-Антибактериалното действие на меда се използва при възпалителни процеси в устната кухина и хронична кашлица. Комбинацията между мед и канела на прах е популярно средство за лечение на възпалено гърло и за изчистване на синусите.

-Консумацията на мед е силно препоръчителна при изтощен организъм в резултат на тежка физическа дейност или продължително боледуване. Глюкозата в меда се абсорбира бързо от тялото и води до прилив на енергия.

-Антиалергично действие. При създаването на меда пчелите използват цветен прашец от определен регион. Ако консумирате мед, който е произведен близо до Вашето местоживеене, това може да Ви помогне за справяне със сезонните алергии, предизвиквани от полени.

-След консумация на мед настъпва бързо облекчаване на болките в ставите при артрит.

-Подпомага функционирането на черния дроб и храносмилателната система. Балансира метаболизма и перисталтиката на червата, стимулира естествения процес на детоксикация на тялото. Пчелен мед разтворен в сок от ябълки е добро лекарство срещу болки в стомаха и запек. Тези свойства на меда го превръщат във важна част от различни диети за отслабване. Въпреки, че съдържа много калории, медът е полезен в процеса на отслабване, защото подпомага преобразуването на натрупаните мазнини в използваема енергия.

-Разтворен в лимонов сок, пчелния мед действа успокояващо, помага при неврози и безсъние.

-Медът намира широко приложение в козметиката, поради свойството си да подхранва, омекотява и успокоява кожата. Използва се за производството на кремове, лосиони, маски, балсами и др. В народната медицина се препоръчва за лечение на екземи и акне.

-Използва се за подобряване и регулиране на кръвообращението. Съставките на меда подпомагат изграждането и пречистването на кръвта.

Медът има голяма трайност ако се схранява на сухо и хладно място. Трябва да се избягват металните съдове, защото протичат окислителни процеси, които влошават качеството на продукта.

Лекарите препоръчват да се избягва консумацията на мед от деца под 1 год. възраст, защото понякога в него се съдържа бактерията Clostridium botulinum, която може да причини ботулизъм. По-големите деца и възрастните развиват имунитет и за тях бактерията не представлява опасност.

greenway-bg

 

добави коментар

Защитен код
обнови

   © 2008-2020 greenway-bg.com
Приятели:   aroma-drops.com