greenway-начало
 
Хипертонията не е неизбежна

article thumbnailСпоред съвременните проучвания, хипертонията има много широко разпространение в световен мащаб, а здравните последици и високите обществени разходи, превръщат лечението в сериозно предизвикателство за медицината. Високото кръвно налягане е сред основните рискови фактори за инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, хронична бъбречна недостатъчност и др. По тази причина здравните специалисти се стремят, не само да диагностицират и лекуват пациенти с хипертония, но и да разработват превантивни стратегии за намаляване на разпространението.

Възможно е сама по себе си хипертонията да няма ясно изразени симптоми. Повечето хора, разбират, че имат високо кръвно налягане при рутинна проверка в лекарските кабинети. В случаите с много високи стойности се появяват оплаквания от главоболие, виене на свят, бърза умора, сърцебиене, затруднено дишане, замъглено зрение, шум в ушите и кървене от носа. Ранното диагностициране е от съществено значение, защото нелекуваната хипертония, в дългосрочен план, може да причини трайни увреждания на кръвоносната система.

Световната здравна организация е определила следните гранични стойности за кръвното налягане:

ОценкаСистолично наляганеДиастолично налягане
Оптималнодо 120 mmHgдо 80 mmHg
Нормалнодо 130 mmHgдо 85 mmHg
Нормални гранични стойности130-139 mmHg85-89 mmHg
Хипертония степен 1140-159 mmHg90-99 mmHg
Хипертония степен 2160-179 mmHg100-109 mmHg
Хипертония степен 3над 180 mmHgнад 110 mmHg

Преките механизми на хипертонията не са напълно изяснени, но са свързани в различна степен с един или повече от следните фактори: високо потребление на сол, повишено ниво на холестерол, липса на физическа активност, стресът на работното място и в ежедневния живот, наднормено тегло, тютюнопушене, употреба на алкохол.

Вие притежавате много по-голям контрол върху своето кръвно налягане, отколкото можете да предположите. Хипертонията не е неизбежна. Ако внесете някои промени във Вашия начин на живот имате реална възможност да регулирате кръвното налягане.

-Намаляване консумацията на сол. Ако имате високо кръвно налягане, трябва да избягвате консумацията на замразени и бързи храни. Голяма част от излишното количество сол, което употребяваме, се съдържа именно в тези продукти. Най-добрият начин да се избегне прекомерната консумация на сол е да се купуват пресни и непреработени храни.

-Намаляване нивото на холестерола. Тази промяна е силно препоръчителна ако сте били диагностицирани с високо кръвно налягане. Можете да го направите чрез употреба на здравословни храни. Ако диетата не понижава в достатъчна степен нивото на холестерола, Вашият лекар може да ви препоръча лекарства с тази цел. Като начало е добре да намалите консумацията на червено месо,  колбаси и бекон. Избягвайте храни, които съдържат наситени мазнини и избирайте млечни продукти с по – ниска масленост. Значително намалете употребата на сладкарски изделия и бисквити, които обикновено са с високо съдържание на мазнини. Някои храни могат да бъдат много полезни в опитите да намалите нивото на холестерола. Овесената каша може да помогне значително срещу лошия холестерол, благодарение на съдържащите се в нея разтворими фибри. Към Вашата диета могат да бъдат добавени и разтворими влакна чрез включване на фасул, ябълки, брюкселско зеле, ечемик, круши и сини сливи.

-Физическите упражнения могат също много да помогнат  за регулиране на кръвното налягане. Изследванията показват, че редовните упражнения понижават кръвното налягане при 75% от хората с хипертония. Аеробните упражнения са по-подходящи, отколкото тежките натоварвания. Умерено ходене за 30 минути, три пъти седмично е за предпочитане пред енергични физически усилия и е по-безопасно за лица, които нямат предварителна подготовка и рязкото натоварване може да повлияе неблагоприятно на общото им състояние. Благоприятните ефекти на физическата активност върху кръвното налягане се наблюдават през първите 24 часа и се запазват до 1-2 седмици след последния период на упражнения.

-Преодоляването на ежедневният стрес е друг основен фактор за нормализиране на кръвното налягане. Актуални изследвания категорично доказват пряката връзка между стреса и хипертонията. Напрежението и повишената тревожност се отразяват на сърдечния ритъм и кондицията на кръвоносната система, което неминуемо води и до покачване на кръвното налягане. Умереното физическо натоварване, здравословното хранене и достатъчно време за почивка и забавления са важни предпоставки за намаляване на ежедневния стрес. В съвременната медицина са разработени лесни и кратки техники за релаксация, които успешно подпомагат преодоляването на стреса.

-Намаляване на теглото. Връзката между затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания е добре изследвана. До 60% от хората с наднормено тегло имат хипертония. При опитите за лечение на високо кръвно налягане чрез понижаване на телесното тегло се доказват положителни резултати в различна степен. По тази причина лекарите често съветват лечението на хипертония да бъде съпътствано от програма за редукция на теглото. От голямо значение е въпросът за привикването на пациентите с наднормено тегло към диетично хранене. Известно е, че в повечето случаи излишните килограми са резултат от дисбаланс между приема и изразходването на калории. Във връзка с това, съветите на специалистите са насочени предимно към прилагането на нискокалорийни диети и  умерено повишаване на физическата активност. Много хора не успяват само с усилия на волята да спазват режим на хранене и физическа активност – в тези случаи е подходящо да се проведе и консултация при психотерапевт.

-Прекратяване на тютюнопушенето. Известно е, че пушенето води до покачване на кръвното налягане. Пушенето на цигари се асоцира предимно с дихателни проблеми и рак на белия дроб, но е по – вероятно хората, които пушат да развият високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Съществуват много начини да се откажете от никотина. Трябва да бъдете готови емоционално и психически за тази стъпка. Попитайте Вашия лекар за различните методи за спиране на цигарите. Той може да Ви препоръча медикаменти или заместители на никотина, които да Ви бъдат от полза в процеса на отказване.

-Прекратяване консумацията на алкохол. Установено е, че системната употреба на алкохол повишава кръвното налягане, като същевременно уврежда стените на артериите и може да доведе до други сериозни здравословни проблеми. Желателно е алкохолните напитки да бъдат напълно отстранени от диетата при високо кръвно налягане.

Ако тези промени не успеят да понижат кръвното налягане е необходимо да потърсите лекарска помощ. Консултирайте се със специалист за да откриете кое е най-подходящото лечение за Вас.

greenway-bg

При използване на тази статия, линк към greenway-bg.com  е задължителен.

 

добави коментар

Защитен код
обнови

   © 2008-2020 greenway-bg.com
Приятели:   aroma-drops.com