greenway-начало
 
Грижа за косата

article thumbnailВсички мечтаем да имаме красива коса и често инвестираме много време и пари, за постигане на това.

Здравата коса е отражение на общото добро здравословно състояние на организма. Признаци като окапване, изтъняване и цъфтеж на косъма, могат да се дължат, както на някакво заболяване или дисбаланс в организма, така и на липса на грижи.

Основните условия и средства за поддържане на здрава и блестяща коса включват:

-Протеините са важен градивен елемент на косъма. От голямо значение за растежа е особен вид протеин, наречен кератин. Можете да набавите необходимите протеини чрез консумация на риба, месо, мляко, сирене и зърнени култури.

-Голяма част от проблемите с косата се дължат на дефицит на витамини и минерали. Богат и правилно балансиран хранителен режим, включващ много плодове и зеленчуци, подпомага доброто здраве на косата. От особено значение са витамините А, С, Е, В6 и В12, както и елементите желязо, цинк и мед. Най-разпространените източници на необходимите витамини са: цитрусови плодове, ягоди, картофи, зелени чушки, растително масло, пълнозърнести храни, сушени плодове, пшеничен зародиш, яйца, ориз, мляко, риба, пилешко и пуешко месо. На пазара има и много козметични продукти за външно подхранване на косата, които съдържат полезни витамини, протеини и минерални добавки. Основна част от съдържанието на тези продукти често са растителни съставки като женшен, жожоба и зелен чай.

-Необходимо е да пиете много вода (8-10 чаши на ден). Тя съставлява една четвърт от теглото на косъма и поддържа косата блестяща.

-Предвид фактът, че живеем в силно замърсена околна среда, важно условие е да поддържаме косата си чиста. Общото правило е че мазната коса се мие всеки ден или през ден а сухата – 2 до 3 пъти седмично.

-Козметичните продукти с кокосово масло подпомагат растежа на косата. Правят я мека и блестяща, като същевременно я предпазват от слънчевите лъчи.

-Избягвайте нанасянето на козметичните продукти директно върху кожата на главата, защото по този начин може да запушите порите.

-Не излагайте косата си за продължителен период на силен вятър, слънчево лъчение или източници на топлина като сушилни, горещи душове, и маша.

-Боядисването изтощава косата, затова правете паузи за възстановяване.

greenway-bg

 

добави коментар

Защитен код
обнови

   © 2008-2020 greenway-bg.com
Приятели:   aroma-drops.com