greenway-начало
 
Диета при дефицит на желязо

article thumbnailЖелязото е един от най-полезните минерали в нашето тяло, с ключова роля за различни негови функции. Препоръчителният дневен прием е 10мг. за мъжете и 18мг. за жените. Желязото е жизненоважен компонент на някои протеини, включително на хемоглобина, който подпомага транспортирането на кислорода от белите дробове до различните части на тялото. Желязото има и антиоксидантно действие. Подсилва имунитета, стимулира правилното функциониране на черния дроб и действа като катализатор за много метаболитни реакции, които са от съществено значение за растежа на клетките.

 

Последици при недостиг: 

Най – застрашени от поява на дефицит на желязо са бременните жени, децата и лица, подложени на значителни физически натоварвания. Сред най - тежките последици е появата на анемия, характерна с ниски нива на хемоглобин в кръвта. Възможно е развитието и на други сериозни здравословни проблеми – отслабване на имунната система, безсъние, нарушения във физическото и интелектуалното развитие при децата, намаляване на костната плътност.

Основните симптоми за недостиг на желязо са отпадналост, умора, мускулна слабост, главоболие, световъртеж, липса на апетит, задух, косопад, шум в ушите, сърцебиене, деформация или ронливост на ноктите и др. Ако установите някои от тези симптоми, не ги пренебрегвайте. Веднага проведете консултация с Вашия лекар.

Най – здравословният подход за преодоляване дефицита на желязо е консумацията на храни, които съдържат този елемент. Диетата при недостиг на желязо включва следните храни:

-зеленчуци: спанак, зеле, брюкселско зеле, карфиол, броколи, аспержи, зелени чушки, цвекло, грах, картофи, магданоз и др.

-плодове: портокали, грейпфрут, киви, ягоди, пъпеш. Наред с богатото съдържание на желязо, тези плодове съдържат и витамини, които подпомагат по-доброто усвояване на желязото в организма.

-морски храни: скариди, октопод, стриди, риба тон.

-сушени плодове: кайсии, стафиди, смокини, сини сливи.

-ядки: бадеми, кашу, слънчогледови и тиквени семки.

-бобови растения: фасул, зелен фасул, леща.

-соя и соеви продукти.

-зърнени храни: пълнозърнеста пшеница, пшеничен зародиш, овесени ядки, кафяв ориз, царевица.

-пилешко, пуешко и телешко месо.

Желателно е в допълнение да се приемат и хранителни продукти, богати на Витамин С. Този витамин значително подпомага процеса на усвояване на желязото.

Ако не можете да си набавите необходимото количество желязо чрез храната, можете да използвате хранителни добавки, които се предлагат в голямо разнообразие на пазара. Преди това проведете консултация с лекар за да определите подходящата доза и продължителност на приема. Точното дозиране е важно, защото при прекомерна употреба на хранителни добавки, съдържащи желязо, съществува вероятност от поява на някои странични ефекти - гадене, повръщане, болки в корема, обриви, главоболие, мускулни и ставни болки и др.

greenway-bg

При използване на тази статия, линк към greenway-bg.com е задължителен.

 

добави коментар

Защитен код
обнови

   © 2008-2020 greenway-bg.com
Приятели:   aroma-drops.com