greenway-начало
 
Да преодолеем депресията

article thumbnailДепресията е често срещано заболяване, което се характеризира с трайно понижаване на настроението. Има много фактори, които могат да предизвикат депресия - травматични или плашещи събития, обстановката на работното място, уволнение, домашно насилие и т.н., но резултатът винаги е ниско самочувствие, липса на концентрация и загуба на интерес към обичайните дейности. Хората, които страдат от депресия имат някои или всички от следните симптоми: нарушения в съня, бързи промени на телесното тегло, повишено кръвно налягане, слаб жизнен тонус, мрачни мисли и отрицателна самооценка, чувство за безнадеждност, загуба на концентрация.

Депресивното състояние може да се отрази негативно върху семейния живот, професионалното развитие и социалните контакти. Веднага щом симптомите на депресия бъдат установени е необходимо да се потърси помощ от специалист. Възможностите за лечение са различни в зависимост от сериозността на проблема. Често лечението е комбинация от прием на лекарства – антидепресанти и психотерапевтични сесии.

Независимо от предписаното лечение, могат да бъдат използвани и някои допълнителни средства за преодоляване на депресията:

1.Омега-3 мастни киселини: Тези вещества се намират в морските риби и имат много добро влияние върху мозъчната дейност. Проучванията показват, че при редовна консумация на храни или хранителни добавки, съдържащи омега-3 мастни киселини настъпва значително облекчение на депресивните състояния.

2.Магнезий: Повишеният прием на магнезий чрез бобови растения, пълнозърнести продукти и ядки подпомага производството на серотонин, който е основен фактор за противодействие на стреса и депресията.

3.Жълт кантарион: Тази билка е известна от древни времена като средство за тонизиране.  Жълтия кантарион е мек антидепресант. От него се изготвят множество фармацевтични продукти за облекчаване на депресията.

4.При депресивни състояния е наложително да се прекрати употребата на алкохол. Много хора се заблуждават, че алкохола им помага да преодоляват депресията, но реално той само влошава нещата.

5.Стремете се да мислите позитивно. Чувството за безнадеждност и безпомощност може да бъде преодоляно чрез фокусиране върху положителната страна на нещата. Депресията често е резултат от скука и бездействие на съзнанието. Затова разширете социалните си контакти и потърсете възможност за участие в различни проекти.

6.Стремете се да поддържате режим с нормален цикъл на сън. Продължителността на съня оказва значително влияние върху симптомите на депресията. Прекомерния сън , както и безсънието се отразяват отрицателно върху функционирането на нервната система.

7.Добре познати са и ползите от релаксиращия масаж и ароматерапията. Те помагат на тялото да се отпусне и съживяват нервната система. Вдишването на растителни масла от кардамон, карамфил и портокал се счита за естествено лекарство за депресия.

8.Изключително полезни при лечението на депресия са витамините от група Б. Те се съдържат в някои зърнени храни, бирената мая, ядките, месото, яйцата и млякото.

9.През последните години, често използвано средство за преодоляване на депресията е рефлексотерапията. Установено е, че вътрешното напрежение и различни емоционални и физически заболявания могат да бъдат преодолени, чрез работа по специфични точки на ходилата и ръцете. Рефлексотерапията подобрява кръвоснабдяването и повишава жизнения тонус.

Научете повече за състоянието си. Съществуват много различни източници, които предоставят факти за депресията – книги, статии, интернет и др. Информацията ще Ви помогне да идентифицирате проблемите и да оцените необходимостта от помощ на специалист.

greenway-bg

 

добави коментар

Защитен код
обнови

   © 2008-2020 greenway-bg.com
Приятели:   aroma-drops.com