greenway-начало
 
Безсънието не трябва да се подценява

article thumbnailБезсънието е все по-често срещано явление, но за съжаление, при много хора то остава недиагностицирано и те не получават необходимото лечение. Нарушенията в съня могат първоначално да се проявят като лек случай – в продължение на няколко нощи, но постепенно да прогресират до тежка форма, продължаваща седмици и дори месеци. Проблемът не трябва да се подценява, защото може да е породен от тежки и хронични заболявания, които изискват медицинска помощ. Ако страдате от безсъние в продължителен период от време е необходимо да проведете консултация с Вашия лекар, за да бъдат идентифицирани основните причини. Нарушенията в съня могат да окажат сериозно влияние на Вашата ежедневна дейност. Хората, които системно са лишени от сън изпитват постоянна умора и повишена раздразнителност. В повечето случаи за нормализирането на съня е достатъчно комбинирането на подходящи медикаменти и промени в начина на живот, водещи до намаляване нивото на стрес. Проведена от специалист, когнитивно-поведенческа терапия също може да даде добри резултати. Независимо от предписаните лекарства, има някои алтернативни методи, които значително допринасят за премахване нарушенията на съня.

-Упражнения и релаксация. Често безсънието е директен резултат от големи промени, които се случват в живота ни. Ако сте преживели емоционална загуба, ако сте променили работното място или сте били уволнени, това може да окаже влияние на естествения цикъл на съня. Подходящи физически упражнения заедно с някои техники за релаксация могат да облекчат напрежението в мускулите и да намалят нивото на стрес. Най-добър ефект се постига чрез т.нар. постепенната мускулна релаксация, йога и упражнения за дълбоко ритмично дишане.

-Здравословно хранене. Връзката между здравословната диета и нормалния сън е добре установена, но някои храни имат по-ясно изразено свойство да стимулират съня. В тази категория влизат пилешко и пуешко месо, мляко, сирене, риба, банани и извара. Те повишават нивото на серотонин в тялото, което оказва пряко благоприятно въздействие върху нервната система. В същото време е добре да се избягват преработените храни и разбира се да бъде ограничен приема на кофеин.

-Билки и хранителни добавки. В момента пазара предлага множество продукти на билкова основа, за преодоляване на безсънието. За да изберете най-подходящия продукт е необходимо да изясните конкретните фактори, предизвикващи нарушенията на съня при Вас. В общия случай се препоръчва комбинация от маточина, дилянка (валериана) и мента.

-Ароматерапия. Ако страдате от нарушение на съня, можете да приложите и ароматерапията като метод за релаксация. Етеричните масла стават все по-популярни като средство за поддържане на оптимално физическо и емоционално здраве. Използват се при различни видове масажи, водни процедури, за инхалации или като хранителни добавки.

greenway-bg

 

добави коментар

Защитен код
обнови

   © 2008-2020 greenway-bg.com
Приятели:   aroma-drops.com