greenway-начало
 
Алергии - симптоми и препоръки

article tumbnailИмунната система е механизъм за защита срещу инфекции. Тя разпознава и реагира на чужди за организма вещества, които са наречени антигени, като от своя страна произвежда антитела. Определени антигени, които могат да доведат до алергична реакция се наричат алергени. Алергията е следствие от прекомерната чувствителност на имунната система, която понякога реагира и на безвредни вещества, като например растителни полени, определени храни и лекарства. В тези случаи имунната реакция се превръща в алергична реакция.

За повечето хора алергичните симптоми са леки или умерени, но понякога алергичната реакция може да бъде опасна за живота. Екстремните прояви на алергията могат да доведат до силно подуване на белите дробове и дихателните пътища, което може да направи дишането или преглъщането трудно, както и до силна коремна болка, повръщане, диария, и психическо объркване или замайване. В тези случаи е необходимо да се потърси незабавна лекарска помощ.

Има различни видове алергии, но следните са най-често срещани: към хранителни продуктикъм вещества от околната среда, към домашни любимци, към лекарства.

Хранителни алергии:

Милиони хора страдат от някаква форма на хранителни алергии. При децата, реактивни симптоми се причиняват най-често от млечни протеини, яйца, жито, фъстъци и боб. Повечето хранителни алергии при възрастните, са причинени от ядки като бадеми, лешници, фъстъци орехи и др. Има и много хора, които са алергични към раци, скариди, калмари, миди и други видове морска храна. Най-честите симптоми са обрив, диария, подуване на устните и лицето, затруднено дишане.  Диагностика на хранителни алергии се извършва чрез кожни и кръвни тестове. Внимателно се проучват симптомите, тяхната поява във връзка с яденето на определени храни, както и дали този модел се повтаря във времето. Безспорно основният подход при лечението на хранителни алергии е да се избягват храни, които предизвикват алергична реакция. Това е по-лесно се каже, отколкото да се направи, поради трудностите при идентифицирането на всички съставки съдържащи се в готовите продукти от търговската мрежа. Необходимо е да обръщате особено внимание на етикетите, когато купувате хранителни стоки, защото е достатъчно много малко количество от даден алерген за да бъде предизвикана алергична реакция. Когато поръчвате в ресторант, избягвайте сложните сосове. Помолете сервитьора да се увери, че в поръчаната храна не се съдържат и незначителни количества от продукти, към които сте алергични.

Алергии към вещества от околната среда:

Много хора са алергични към цигарен дим, полени, прах, мухъл, плесен, трева и други.
Алергичната хрема, известна още като сенна треска, се появява в сезона на разпространение на цветния прашец (полен). Причинява възпаление на носа, кихане, сърбеж и зачервяване на очите. В периода на висока концентрация на цветен прашец се стремете да пребивавате преимуществено в закрити помещения. След излизане внимателно почистете откритите части от тялото и облеклото си от цветен прашец за да предотвратите прехвърлянето му в областта на очите и носа. Въздухът в затворени помещения също съдържа множество алергени. Ние прекарваме по-голямата част от нашето време, почти 80%, в затворени пространства. Високото ниво на влажност, което се създава на тези места подпомага растежа на бактериите и засилва ефекта от съществуващите замърсители.
Научните изследвания показват, че замърсяването на въздуха в затворени помещения е един от най-големите екологични рискове, пред които сме изправени.
Някои от замърсителите са широко известни:
-тютюнев дим - пасивните пушачи също са изложени на висок риск от развитие на тежки болести, свързани с тютюнопушенето.
-летливи органични съединения, съдържащи се в козметични продукти, ароматизатори и почистващи препарати. Тези съединения могат да причинят дразнене на очите, носа и гърлото,  алергични рекции, главоболие и гадене.
-прах, мухъл, плесен и гъбички могат също да предизвикат алергични реакции и дихателни проблеми.
-все още в някои помещения се използват остарели като технология изолационни материали (например азбест), които могат да предизвикат тежки поражения на организма.

Основните стъпки за пречистването на въздуха в затворени помещения включват:
-премахване, доколкото е възможно на горепосочените източници на замърсяване.
-подобряване на вентилацията.
-основно средство са предлаганите на пазара пречиствателни устройства, които могат съществено да редуцират замърсителите. Най-ефикасни са филтърните системи с активен въглен.
-поддържане на стайна температура между 20 и 23 градуса по Целзий и ниска влажност.
-Стайните растения имат способността не само да превръщат въглеродния диоксид в кислород, но също така и поглъщат много замърсители чрез процеса на фотосинтеза. Най-добрите въздушни “пречиствателни инсталации” са Алое Вера, Бамбукови палми, пълзящи растения, Филадендрон, Хризантема.

Следва да се посочи, че често алергични реакции се провокират и от някои почистващи препарати, използвани в домакинството. Повечето хора не са наясно, че част от тези препарати съдържат множество токсини, включително фенол и формалдехид. Тези токсини могат да предизвикат широк спектър от симптоми - загуба на концентрация, обрив, сърбеж, главоболие, замъглено зрение, гадене, мускулни болки, дихателни оплаквания и др. През последните години се предлагат редица нови препарати съдържащи само естествени продукти. Те имат по-слаб почистващ ефект в сравнение с химическите средства, но се препоръчват за предотвратяване на алергична реакция.

Алергии към домашни любимци:

Алергичната реакция може да бъде предизвикана от животински косми,  пърхот, слюнка, урина, пера, изпражнения и др. За съжаление,  основният фактор за предотвратяване на този вид алергия е избягването на контакти с животните.

Лекарствени алергии:

Този вид алергии могат да бъдат задействани от всяко лекарство, което е взето перорално или локално (върху кожата). Преди да Ви предпише лекарство, Вашия лекар обикновено иска от Вас информация за нежелани реакции към лекарства в миналото.  Актуални изследвания показват, че някои видове алергии могат да бъдат облекчени при консумацията на храни, съдържащи полезни бактерии, наречени пробиотици. В този смисъл се препоръчва употребата на кисело мляко.

greenway-bg

При използване на тази статия, линк към greenway-bg.com  е задължителен.

 

добави коментар

Защитен код
обнови

   © 2008-2020 greenway-bg.com
Приятели:   aroma-drops.com